La gran pregunta del milió que molts no s’atreveixen a fer, no és “d’on venim” ni “a on anem”. És …

 

Què és la creativitat?

“La creativitat és la capacitat de la ment humana d’ associar idees de manera nova i diferent, i d’oferir solucions originals als problemes als què s’enfronta”. Pere Schell (2019)

Aquesta, és la meva manera personal i particular de definir la creativitat d’una forma més o menys concreta i precisa. Per Internet corren centenars d’altres definicions, però, totes convergeixen al voltant d’ una mateixa pregunta, o millor dit, de dues: Jo puc ser, també, una persona creativa? o, què és ser creatiu?

La resposta que tothom esperaria és: sense excepció, Sí!. I es que, l’ésser humà, l’Homo sapiens, del llatí, homo ‘home’ i sapiens ‘savi’, és una espècie animal de l’ordre dels primats pertanyent a la família dels homínids. Té la capacitat innata de ser creatiu, atès que disposa d’una qualitat que el diferencia dels altres animals: la intel·ligència. Una altra cosa, és que massa sovint, aquesta destresa no la desenvolupa tot el que convindria.

 

Quins tipus de creativitat hi ha?

Hi ha molts estudis sobre la creativitat que han buscat definir-la i acotar-la. L’investigador Jeff DeGraff, convençut acèrrim que tots som persones creatives, descriu cinc tipus diferents de creativitat i en aquest ordre:

  1. Mimètica

Ve a ser la capacitat creativa més bàsica, senzilla i primària, que consisteix a imitar o reproduir una conducta aliena. Els tutorials de YouTube, per exemple, segueixen aquest patró.

  1. Analògica

Consisteix a associar diferents coses o conceptes aparentment molt diferents i sense qualitats en comú, per trobar una solució a un problema determinat. O el que equival a connectar idees i imatges que ja coneixem amb el que desconeixem. Un exemple molt comú és el de comparar una comunitat de veïns amb un rusc d’abelles.

  1. Narrativa

En aquest cas, estem davant la capacitat de connectar personatges, situacions i trames, per crear i explicar històries, el que ara defineixen com storytelling. És un recurs molt utilitzat en publicitat, mitjançant el màrqueting emocional. Pensa en un anunci d’automòbils, i en com pot canviar el missatge si descriu simplement el cotxe, o si inclou una narrativa que ens fa sentir l’emoció de conduir una marca concreta.

  1. Bisociativa

És pròpia de les ments creatives reunides en una tempesta d’idees, el que solen anomenar brainstorming, i en la qual es generen idees sense aparent connexió però de les que s’espera sorgeixi un projecte vàlid i viable. Aquest tipus de reunions es caracteritzen per la seva fluïdesa, la seva flexibilitat i el seu flux. I no ho creureu, però moltes idees brillants, van acabar essent materialitzades en grans projectes es van gestar en restaurants, escrites sobre tovallons de paper o directament sobre les estovalles.

  1. Intuïtiva

Aquesta qualitat és, segons els experts, la més valorada i, a la vegada, la més difícil de trobar, consisteix a crear idees de valor de forma espontània, sense rebre cap ajuda ni estímul exterior.

Els genis i inventors posseeixen grans dosis d’aquesta qualitat.

(Els genis i els inventors acostumen a ser éssers molt intuïtius.)

Un recurs molt utilitzat per fer aflorar aquest tipus de creativitat, és el de distreure`s voluntàriament per donar curs/pas a la imaginació més productiva. Molt sovint, ser creatiu va associat amb desconnectar per poder després connectar de nou. Qui davant d’un col·lapse creatiu, no s’ha aixecat, ha fet un breu o no tan breu passeig, ha visitat la nevera, o ha fet coses més bàsiques com desguassar i, de sobte!, li ha brollat la genial idea que tant anhelava?

 

Es pot aprendre a ser creatiu?

En realitat, la creativitat és una cosa que s’aprèn des de molt jove, gairebé sense que un se n’adoni. Les investigacions suggereixen que és possible i factible, preparar la ment perquè sorgeixin idees creatives. Hi ha diferents mètodes per provocar un pensament creatiu: un dels més coneguts és el que ja he esmentat en la definició de creativitat bisociativa, es tracta de la tempesta d’idees o també anomenada, pluja d’idees. Tot depèn de la intensitat de la reunió.

Hi ha diverses tècniques per estimular la creativitat que es desenvolupen seguint cronològicament quatre etapes: aclarir, idear, desenvolupar i implementar.

Aclarir consisteix a assegurar que es plantegi la pregunta correcta. Idear persegueix explorar tantes solucions com sigui possible. I desenvolupar i implementar consisteixen a assegurar que la idea que sorgeixi sigui pràctica i prou convincent per a d’altres.

De les quatre etapes, la d’idear és potser, la qual implica de manera més evident el pensament innovador. I és aquí on entra en joc la tècnica abans esmentada de la pluja o tempesta d’idees.

Idear una idea tracta de forçar el cervell a centrar la seva atenció en una sola solució i ignorar voluntàriament altres opcions possibles. Una ment desenfocada, sempre tindrà més probabilitats de realitzar les connexions poc usuals que podrien suggerir una solució innovadora al problema.

 

Com desenvolupar o despertar la teva creativitat?

Existeixen moltes tècniques que podràs trobar per Internet, però totes, més o menys, et parlen de coses molt comunes, com:

Llegeix molt, i si poden ser llibres físics, molt millor.

Qüestionat-ho tot, absolutament tot. No donis res per suposat i busca les teves pròpies respostes.

Supera una por cada dia. Enfronta’t a ella i venç-la.

Posa’t petits reptes que siguin assumibles. El fet de superar-los, et farà créixer.

Viatjar farà créixer la teva creativitat. Coneix món. Però primer, coneix el món del teu entorn, el que anomenem “de proximitat”.

Elimina totes les distraccions que apaguin la teva creativitat. Centra’t, concentra’t i després, ja et distrauràs.

Marca’t fites “boges” i aparentment inabastables. No et desesperis ni et frustris si no les aconsegueixes. Eren “boges”.

Siguis sempre un aprenent de tot. Potència la teva curiositat. Experimenta. Darrere de l’error, segur que està l’encert.

Dedica’t a allò que t’apassiona. Regala’t el moment de fer allò que t’agrada. Veuràs quin gust!

Aprèn habilitats noves, i si t’agraden, molt millor! Com deixar net i lluent un taper on hi havia macarrons a la carbonada.

Fes networking amb d’altres professionals del teu sector. Relaciona’t. Explica i comparteix les teves experiències. Aprèn dels millors.

Anota tot allò que et sembli interessant. Crea al teu escriptori una carpeta on desar “Coses interessants”. Envia-te’n per mail links que et semblen interessants o recursos que casualment trobes mentre navegues per les teves xarxes socials. Et poden ser d’utilitat més endavant.

Dedica’t una petita estona o fes migdiada després de dinar. No és recurs de ganduls. És un reset mental que t’ordenarà tot allò après i desaprès durant el matí.

Deixa de comparar-te amb els altres! Convenç-te de què sempre n’ hi haurà millors que tu, i assabenta’t del fet que sempre n’hi haurà pitjors que tu! Així que ocupa i defensa el teu lloc! És únic i és teu!

Accepta encantat el feedback d’altres. Ve a ser com acceptar la reacció, resposta o opinió que ens dona un interlocutor com a retorn sobre un assumpte determinat. I pot ser tant positiu com negatiu. En qualsevol cas, analitza-ho! Tingues en compte que sempre hi haurà professionals que tindran més experiència que tu. Pots compartir experiències amb ells i rebre consells molt valuosos per millorar la teva creativitat, i, a partir d’aquí, pots extreure les teves pròpies conclusions i veure les coses des d’una altra perspectiva.

Pensa com ho faria aquest “geni” a què tant admires. Posa’t en la seva pell però siguis tu mateix. No intentis ser com ell.

Fuig del perfeccionisme. La perfecció no existeix. Assumeix l’existència de l’error. Això et farà únic.

Associa’t amb professionals de la teva confiança. I que en sàpiguen més que tu. Treballa i sigues creatiu en sinergia.

Especialitza’t tot el que puguis. Seràs expert en allò que t’agrada fer i això et farà únic.

Fes esport cada dia. O camina el que puguis. Deixa l’ascensor i baixa les escombraries per les escales. Neteja el cotxe amb una esponja i sabó. Mou l’esquelet abans que no s’anquilosi.

Fes petits descansos. Aixeca’t. Prepara’t un cafè amb llet.

Escolta als teus majors. No son rondinaires. Son genis que en saben molt de la vida. Pregunta’ls-hi abans no sigui massa tard.

Aprèn idiomes i música. T’ajudaran a comunicar-te millor.

Practica meditació o d’altres tècniques de relaxació. T’ajudaran a superar situacions d’alta tensió. I si ets autònom, encara et provarà més.

Aprèn del que t’ensenya el cinema. T’obrirà la ment, t’ajudarà a ser crític amb tu mateix i a veure les coses de manera diferent i creativa.

 

Com ser altament creatiu?

Actualment es tendeix a dividir les persones creatives en dos bàndols, que per cert, no és que es portin molt bé: els deliberats i els espontanis.

Els deliberats són persones lògiques, estructurals, seqüencials. Són analítiques i considerades com caps quadrats. Tinc un problema, el resolc de manera deliberada. Són persones que es concentren molt bé.

Els espontanis es fixen més en el conjunt de les coses que en els seus detalls. No són analítics i són considerats despistats. Les seves idees sorgeixen en qualsevol moment i lloc. Mentre dormen i es desperten de cop, a la dutxa, conduint, fent la compra o altres menesters. És típic de persones intuïtives que tenen més connexions actives amb l’inconscient.

La veritat és, que és molt més important la imaginació que el coneixement. Actualment a empreses tecnològiques, premien més a les persones resolutives que a les “megadiplomats” i “supermasteritzats”. El problema actual de la nostra societat és que se segueix fomentant i premiant molt més del que és deliberat que el que és espontani, des de a l’educació fins a les empreses.

El foment i desenvolupament de la creativitat passa per dues vies fonamentals. Ser creatiu és en realitat trencar barreres, esquemes, pautes, hàbits, automatismes … I substituir-los per d’altres recursos que de vegades funcionen i d’altres vegades no. Aquí entra en joc el risc de l’error. I s’activa com a acte reflex, el major enemic bloquejant de la creativitat de la persona: la por a l’error i a fer el ridícul. El que tots coneixem com por escènica. És normal però controlable.? (revisa contingut)

 

Quina relació hi ha entre creativitat i bogeria?

Les persones més desinhibides amb emocions negatives són una palanca important cap a la creativitat. Un percentatge molt elevat, de persones altament creatives s’inspiren en la malenconia, la frustració, l’enuig, etc. El ioga i la meditació, la inactivitat, estan molt relacionats amb la creativitat perquè la intel·ligència intrapersonal és bàsica per desenvolupar-la. I el contraposat, l’activitat de caminar en un entorn verd és estimulant també per a la creativitat.

Qui no recorda les típiques caminades de mandataris passejant pel parc mentre parlen de les seves coses? Hauran servit per solucionar alguns dels problemes del món? Qui ho sap!

El que sí que és cert, és que la creativitat requereix desenvolupar tot el nostre potencial particular per dur a terme els nostres projectes i tasques diàries, i aconseguir que es materialitzin. Es pot aconseguir sense grans esforços, el que necessites és com en moltes disciplines: constància, dedicació i molta il·lusió pel que fas. Veuràs que amb esforç seràs capaç d’aconseguir moltes més coses de les que sempre has pensat o somiat com impossibles. Deixa de somiar i convenç-te que QUALSEVOL COSA és impossible fins que s’aconsegueix. I ho saps!

 

Pere Schell
Dissenyador i Comunicador a Schell / Disseny Integral i LleidaCreativity